onsdag 10 november 2010

Dag 1: Kolja i ägg- och persiljesås med kokt potatis och gröna ärter

Första rätten ur Linas matkasse innehåller alltså både fisk och ärtor, något som inte äts alltför ofta i Zachrisson/Esbergs hushåll. Betyget? 3 flamingos. "Det var ju inte wow", som Linn uttryckte det, men det gick helt klart ner. Rätten är klassad som medelsvår.

1. Koka 900 g potatis.
2. Koka 4 ägg tills de är medelhårda, ca 7-8 minuter.
3. Häll upp 400 g ärtor i en skål. Slå över hett vatten från vattenkokaren och häll av vattnet när ärtorna tinat.
4. Skär ca 600 g koljafilé i portionsbitar. Strö över 2 krm salt.
5. Smält 2 msk smör i en vid panna med höga kanter. Rör sedan ner 2 msk vetemjöl till en slät redning. Vispa ner 2 dl mjölk, lite i taget, samt 1 ½ dl vatten och ½ dl creme fraiche. Tillsätt 1 tärning fiskbuljong och 1 ½ krm vitpeppar. Koka upp. Såsen bör vara ganska tjock eftersom fisken avger vätska.
6. Lägg ner fisken i såsen, sänk värmen och låt allt sjuda på svag värme i ca 6-7 minuter, eller tills fisken är klar. Späd eventuellt med mjölk till önskad konsistens och rör försiktigt.
7. Skala äggen och grovhacka eller mosa lätt med gaffel. Finhacka ½ kruka persilja. Strö ägg och persilja över fisken i pannan.
8. Servera direkt med kokt potatis och ärtor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar